Světový rekord v šipkách pokořen

13.5.2007

Milan Vyoral | Komentářů: 0

Světový rekord v šipkách pokořen

 

O víkendu byl partou lidí pokořen rekord ve vytrvalostním hraní šipek.

Nestor šipek  a veškerého šipkařského dění na Moravě Honza Mihók si dlouho zahrával s myšlenkou o pokoření či vytvoření rekordu v šipkách.

Když kolem sebe soustředil partu stejně nadšených zapálených  šipkařů,nebylo k realizaci již tak daleko.

Nejprve bylo nutno zjistit jaké rekordy jsou ustaveny a jaké jsou podmínky pro realizaci.Po oslovení Agentury“Dobrý Den“v Pelhřimově jsme měli i v tomto bodě jasno.Pokusíme se vytvořit světový rekord ve vytrvalostním hraní šipek.Zjistili jsme,že v prosinci roku 2000 parta osmi šipkařů ze Senohrab  v okrese Rakovník ustavila český rekord když házeli 30 hodin 10 minut a naházeli 271 922 bodů v High score.Úkol byl tedy tyto čísla překonat.

Parta lidí ve složení Jan Mihók,Zbyněk Prokeš,Michal Ferenc,Jiří Lasovský,Jan Mihók ml.,Jan Studený,Miloš Trčka,Tomáš Lasovský ,Tomáš Křupka a Petr Zubatý začala s tréninkem.Za podpory sponzorů a předsedy Oblastního šipkového svazu p.Vyorala celá  akce vyvrcholila v pátek 11.5.2007 v 10,00 hodin kdy za účasti rozhodčích z Agentury „Dobrý Den“osmička hráčů  v restauraci Na Moštárně v Kojetíně pokus odstartovala.

První hodiny probíhaly bez nějakých emocí,po 40 minutách házení bylo Milošem Trčkou vhozeno 729 bodů,což jak se později ukázalo byl nejvyšší počet za celých 32 hodin.Jak se postupně zkracoval den a nastávala noc začínala se na hráčích projevovat únava,ale vidina rekordu je hnala kupředu.

Stávající rekord v počtu  vhozených bodů 271 922 byl překonán 12.5.2007 v 01,32 hodin po 15 hodinách  a 32 minutách hraní.

Nejtěžší chvíle však na hráče teprve čekaly.Krize přišla mezi druhou a pátou hodinou ranní. To jsme však netušili,že zdaleka není poslední.Z tréninku jsme věděli,že jakmile se rozední bude to pro hráče vzpruha.Dnes však to bylo jinak-nefunguje to – krize je pořád. Hráče burcuji  a snažíme se všemi možnými dovolenými prostředky  podpořit, aby byl rekord realizován.

Vzhledem k počtu naházených bodů jsme věděli,že jeden z rekordů máme překonaný.

Další z ustavených rekordů  na nás čekal. To když za 30 hodin a 10 minut jsme naházeli 467 551 bodů což byl čas evidovaný v české knize rekordů. Další rekord padl. Jestli nepadneme my jsme ale zatím netušili,krize je opravdu obrovská.Kluci ale bojují a jsou odhodláni vydržet.Je to však obrovské odříkání a utrpení.Vždyť každé zdržení ukrajuje čas všem.Je sobota 12.května a blíží se konec,zbývá jen posledních několik hodů,počítáme body a vidina 500 000 bodů je tou největší vzpruhou, která nás drží při životě.Jenže únava je tak obrovská,že nakonec pokus končíme úderem 18 hodiny a po 32 hodinách hraní rozhodčí vyhlašují ukončení a překonání rekordu ve vytrvalostním hraní šipek.

Celkově pak za 32 hodin bylo vhozeno 495 161 bodů.

                                                                                              MIH

Zleva stojí Mihók Jan ml.Studený Jan,Mihók Jan st.Ferenc Michal,Křupka Tomáš
spodní řada z leva: Lasovský Jiří,Trčka Miloš,Prokeš Zbyněk,Lasovský Tomáš.
...háže Honza Mihók ml.připraven Michal Ferenc - hráči po 24 hodinách hraní
totální vyčerpání v podání Honzy Studeného - čekání na odhození šipek kolegy zhruba hodinu před ukončením rekordu